+31 6 1440 5507 mail@mirjamflik.nl

Museale activiteiten

Museale activiteiten

Voor musea voer ik herinrichtings- en positioneringsvraagstukken uit tot het maken van iconische tentoonstellingen. Mijn expertise stelt me in staat om samen met u een nieuwe visie te ontwikkelen en tentoonstellingen te creëren die de verbeelding van het publiek prikkelen. 

Senior Projectmanager

Spoorwegmuseum 

Senior Projectmanager

Verantwoordelijk in 2023 voor het realiseren en aanzet van een tweetal tentoonstellingen. De tentoonstelling ‘Onder Hoogspanning’ laat op een interactieve wijze zien wat elektrificatie inhoudt. De volgende tentoonstelling ‘150 jaar Maliebaan’ geeft inzicht in de geschiedens, functie en ontwikkeling van het Maliebaanstation tot nu toe. De idee is om een aantal van deze verhalen tijdens het jubileum jaar in 2024 uit te lichten.

Projectleider reizende tentoonstelling

De BankGiroLoterij
2017 – 2018

 

Tentoonstelling BankGiroLoterij 

Op verzoek van het Mauritshuis heb ik de tentoonstelling Tien topstukken on tour: Voor Nederland verworden dankzij de BankGiro Loterij, begeleid. De tentoonstelling betrof kunstwerken van onder meer Rembrandt, Appel, Steen, Monet en Picasso. De tentoonstelling reisde voor telkens drie weken naar zes verschillende musea in Nederland: Mauritshuis in Den Haag, het Fries Museum in Leeuwarden, Twentse Welle/Rijksmuseum Twenthe in Enschede, het Van Abbemuseum in Eindhoven, het Kröller-Müller Museum in Otterlo en het Bonnefantenmuseum in Maastricht. 

Projectleider herinrichting

Van Gogh Museum
2013 – 2015

 

Herinrichting Van Gogh Museum

In een compleet nieuwe presentatie van de vaste collectie is Vincent Van Gogh opnieuw in de context van zijn tijd geplaatst. Met wisselende bruiklenen laat het museum zien dat Van Gogh tot op de dag van vandaag inspireert. Als projectleider was ik verantwoordelijk voor de herinrichting, zowel inhoudelijk als organisatorisch, in afstemming met de diverste afdelingen van het museum. 

Projectleider Munch: Van Gogh

Van Gogh Museum
2015

 

Tentoonstelling Munch: van Gogh

Tijdens het herdenkingsjaar Van Gogh 2015 presenteerde het Van Gogh Museum de tentoonstelling Munch : Van Gogh. Meer dan 100 kunstwerken – circa 80 schilderijen en 30 werken op papier – werden geëxposeerd. Zelden uitgeleende iconische topstukken van over de hele wereld – zoals Munchs De schreeuw en Van Goghs Sterrennacht boven de Rhône – vormden de allereerste tentoonstelling in de heropende tentoonstellingsvleugel van het museum. Mijn rol was de organisatie van de tentoonstelling in nauwe samenwerking met het Munch Museum in Oslo, Noorwegen. 

Projectleider nieuwe huisstijl

Stedelijk Museum Amsterdam
2008 – 2009

 

Huisstijl Stedelijk Museum Amsterdam

In opdracht van het Stedelijk Museum heb ik i.s.m. Gerard Hadders (Hard Werken) de projectleiding gevoerd over de ontwikkeling van de nieuwe huisstijl door het uitzetten van een internationale competitie onder grafische ontwerpbureaus met o.a. Irma Boom Office, LUST en Mevis & Van Deursen uit Nederland, Pierre di Sciullo en Atelier de Création Graphique o.l.v. Pierre Bernard, uit Parijs. Extern adviseur en grafisch ontwerper Hadders was aangetrokken voor de inhoudelijke begeleiding van de huisstijl competitie. Belangrijk onderdeel in het competitiedocument was de periode waarin Sandberg bepalend was voor de grafische identiteit. Uiteindelijke winnaar: Mevis & Van Deursen.